ЈАШИ 11-15. април 2024.

ДАН 1. 

Полазак из Краљева у 10ч. Вожња до Вршца уз успутну паузу. Долазак у Вршац и краћи обилазак града. Наставак путовања и прелазак српско румунске границе код Ватина.

Долазак у Темишвар  обилазак града: Саборна Црква  српске православне цркве посвећена Св. Ђорђу (саграђена 1748 год. и у којој се налази вредни иконостас, дело Константина Данила и мајстора Михаила Јаница из Арада), Владичански дом, Трг Уједињења, Трг Слободе са зградом Гарде и старом Градском Кућом. Наставак шетње до другог градског трга Трг Победе са најстаријом градском зградом -дворац Хуниазилор ( подигнут у XV веку по наредби Војводе од Трансилваније Ианцу де Хунадоар – у нашој историји познат као Сибињанин Јанко) који је данас музеј Баната, где се на једном крају налази зграда Опере и националног театра ( која има репертоар на румунском, немачком и мађарском језику) а на другом катедрални храм Банатске митрополије румунске православне цркве, а између њих је најмлађи градски трг, издуженог облика са низом градских палата из задњих децења Аустроугарске ( рађених у стилу академизма и сецесије ) владавине  и статуом вучице која доји Ромула и Рема ( поклон града Рима 1926 год.). Обилазак румунске саборне цркве где се  налазе мошти Светог Јосифа Темишварског. Слободно време. Наставак путовања за Пјетру Немет у у 22ч. Ноћна вожња.

ДАН 2. Долазак у манастир Сихастија

Манастир Сихастија је најбројнији мушки мaнанстир у Румунији.
У њему се чувају две Чудотворне иконе Богомајке и делићи моштију више Светитеља.
У манастиру се налази гроб и келија чувеног старца – Оца Клеопе, једног од највећих духовника 20. века у целом православљу, као и келија у којој се налазе одређени предмети који су припадали такође познатом старцу, Оцу Пајсију (Олару). 

Наставак путовања до манастир Секу 

Манастир Секу саградио је 1602. године Нестор Урече, отац љетописца Григорија Уречеа – посвећен „Усјековању главе Светог Јована Крститеља“. Музејска збирка манастира Секу обухвата велики број икона, рукописа и старих књига (неке се сматрају библиофилским ријеткостима), везова, култних предмета од племенитих метала, организованих у виду сталне поставке непроцјењиве вриједности.

Обилазак манастир и наставак путовања до манастира Њамц 

Манастир Њамц је један од најстаријих православних манастира у Молдавији. Саградио га је Петру Мусат између 1375-1391. године. Био је и остао активан кроз читаву своју историју, почевши од 14. вијека до свог врхунца у 18. вијеку, када је овдје било 1.000 монаха. Данас има братство од 57 монаха. Нова црква је уједно највећа и најимпресивнија црква чији је задужбинар био Стефан Велики. У овом манастиру се чувају две чудотворне иконе Богомајке, гроб преподобног Пајсија Величковског и мошти светитеља непознатог имена, које су се 1986. године саме откриле, подигнувши бетон на стази испод којег су се налазиле. Крај кивота непознатог светитеља чува се глава Св. Симеона Дивногорца. Једну чудотворну икону Богомајке, копију наше Тројеручице, са Свете Горе донео је преподобни Пајсије Величковски, који је био старешина манастира у време када је преподобни Јован (Јаков) Хозевит примио монашки постриг. Друга чудотворна икона Мајке Божије је литијска, која са друге стране има изображење лика Св. великомученика Георгија.

Обилазак манасира и наставак вожње за Јаши. Долазак у Јаши

Обилазак града: Саборна црква зидана је од 1881. до 1886. године по узору на ренесансне цркве у Дебрецину и Лавову. У цркви се налазе мошти Свете Петке, које су велика светиња васцелог Православља; црква Света Три Јерарха, задужбина војводе Василија Лупуа из 17. века, ремек дело и узвишени симбол румунске историје и уметности. Израсла је у легенду која не престаје да очарава посетиоце. Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 3.

Доручак. Полазак за Буковину. Долазак у срце Буковине у место Гура Хумурулои у чијој се околини налазе споља и изнутра фрескама осликани манастири Буковине, грађени у 15. и 16. веку, који су од 1993. године део УНЕСКО светског културног наслеђа. Манастирима Воронец, Хумор, Молдовица, Арборе и Сућевица управља јединствени дух потпуног склада успостављен између људског уметничког генија и предивног окружења у коме се манастири налазе. Посетићемо Манастир Воронец – „Сикстинску капелу Истока“. Њу је подигао 1488. Стефан Велики, у славу његове победе на Турцима, као испуњење завета датог испоснику Данилу Исихасти. Овај најпознатији и највеличанственији међу осликаним манастирима Буковине, посвећен је Св. вмч. Ђорђу.  

Затим следи путовање за Сучеаву где ћемо посетити манастир Светог Јована Новог који је грађен између 1514. до 1522.године и целивати његове мошти.

 

Наше путовање нас даље води на свега око 10 километара од украјинске границе, где се налази манастир Путна, једно од најважнијих места у румунскоме црквено-народном и културном животу, и зато се назва „Јерусалим румунског народа“. Он је основан 1466. од стране кнеза Стефана Великог, у знак благодарности за освајање тврђаве Чилиа.  Поклонивши се овоме светом месту, обишли смо један од најбогатијих музеја румунске цркве, који поседује бројне рукописе, драгоцене минијатуре, везена платна, иконе, богослужбене књиге и предмете. Видели смо и Јефимијину везену плаштаницу рађену око 1405. године, која спада у најраскошније радове у средњовековној примењеној уметности на Балкану. На свили је златним и сребрним концем.  Из манастира смо се, даље, упутили до оближње испоснице Св. Данила Отшелника (Исихасте), који је убедио Стефана Великога да настави борбу против Турака и чији је гроб у манастиру Воронец.Наставак шутовања до места Онешта. Ноћење.

ДАН 4.

Пут нас води до рудник соли Таргу Окна, где се возимо 3 км аутобусомна 240 м испод земље. Ту посећујемо прву подземну православну цркву у Европи– цркву Св. вмчнице Варваре – заштитнице рудара. Испред олтара на иконостасу се налазе 24 иконе. Иконостас, трон, прекрасан лустер који осветљава цркву, рудари су направили од соли 1992. Свештеник је служио недељно јутрење у току наше посете. Иначе, под земљом је читав сплет огромних ходника са местима за одмор, забаву, трговину и др.

Слободно време а затим полазак за Синају. Успутни краћи обилазак Брашова. Долазак у Синају и разгледање двоца Пелеш једаног  од најбоље очуваних краљевских двораца у Европи. У величанственом планинском амбијенту Карпата он је изграђен у неокласицистичком стилу, у периоду од 1873. до 1914. После Пелеша, група је могла да види и Пелишор, мањи дворац, одакле је на српски двор дошла краљица Марија Карађорђевић, супруга краља Александра I Ујединитеља и мајка последњег југословенског краља, Петра II.

Обилазак манастира Синаја

Манастир Синаја је  мушки манастир Св. Тројице из 1695, познат као и „Црква планина Бућеги“, задужбину румунског племића Михаја Кантакузина, који је очаран утисцима са ходочашћа из Свете земље и Горе Синај, по повратку је одлучио да сагради манастир и назове га по имену планине Синај. Пре поласка назад у Србију, наша група је обишла прелепи центар Синаје, некадашњу летњу дестинацију за одмор румунске аристократије, а сада најпознатији и најстарији туристички центар Румуније.

Краће слободно време у Синаји, познатом зимског туристичком ценру, а затим полазак за Србију Ноћња вожња.

ДАН 5. Долазак у Краљево у јутарњим часовимa

ЦЕНА: 23.500 динара

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • 1 ноћење са доручком у хотелу у Јашију и 1 ноћење у хотелу у месту Онешти (без оброка).
  • услуге стручног водича и трошкове организације путовања.

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 15 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ