Светиње САНКТ ПЕТЕРСБУРГ-а, ВАЛААМ Беле ноћи: 23 – 31. 05.2024.

1. ДАН – Четвртак – 23.05. 2024. лет Београд – Истанбул – Санкт-Петерсбург

Окупљање групе испред Духовног центра Св Николај Велимировић у Краљеву од 10.30. Трансфер модерним туристичким аутобусом у 11.00 до аеродрома у Београду.

Долазак на аеродром , пријава на лет, пасошка контрола. Лет у (15:25ч) , очекивано слетање у Истанбул 18.20 и преседање на други лет. Полазак из Истанбула у 20.25 лет око три и по сата. Слетање око поноћи, аеродром Пулково, Санкт-Петербург.
По завршетку аеродромских формалности, укрцај групе у аутобус. Трансфер до хотела.

АРТ ХОТЕЛ КАРЕЛИА се налази у мирном делу града, 15 минута вожње од центра града.

2. ДАН – Петак – 24.05. 2024. → Св Ксенија, посета Новодевичјем манастиру и Исаакијевском сабору, Казански храм

Устајање у 09.00, доручак. Посета капели блажене Ксеније Петербургшке, где се налазе њене Свете мошти. Посета женском Новодевичјем манастиру, сусрет са игуманијом Софијом, екскурзија широм манастира, који ће бити занимљив љубитељима историје. Задивљујуће је лепа Казанска црква, која импресионира својом архитектуром.

 

Посета Исаакијевском сабору ( један од најзначајнијих симбола града и једна од најлепших православних светиња на свету, са три предивна олтара, 350 скулптура и 122 стуба ). Пауза за ручак. Долазак у хотел. Слободно време. Ноћење.

3. ДАН – Субота – 25.05. 2024. → Александро-Невска лавра, црква Благовештења, Достојевски, Чајковски…

Литургија у Александро- Невској Лаври, обилазак цркве Благовештења.

Од познатих Срба овде је сахрањен и војни губернатор Санкт Петербурга, генерал Михаило Милорадовић, пореклом Херцеговац, који се истакао у Наполеоновим ратовима и који је важио за омиљеног ученика великог Суворова.

Овде почива и гроф Сава Владиславић, један од најутицајнијих Срба 18. века, дипломата и саветник руског цара Петра Првог. Разграничио је Русију и Кину, основао руску обавештајну службу, а био је и утемељивач српско-руских односа. Умро је 1738. у Санкт Петербургу.

Овде су сахрањена и двојица великих бораца за спасење православља и за спасење јединства српске Цркве — последњи српски патријарх из времена турске владавине Василије Јовановић-Бркић и владика и митрополит цетињски Василије Петровић Његош, писац прве домаће историје Црне Горе.

Екскурзија широм Лавре, посета Лаврского гробља најпознатијих руских уметника (где почивају Достојевски, Чајковски…) Посета сабору Спаса на Крви, место где је извршен атентат на цара Алексадра Другог. У њему се чува део калдрме на којој је цар смртно рањен. Долазак у хотел. Слободно време за вечеру. Ноћење.

4. ДАН – Недеља – 26.05. 2024манастир Св Јован Кроштатски, храм Св. Харалампија , Петро-Павловски град- твђава где су сахрањени Цареви династије Романов

Литургија у храму св. Харалампија ( село Коваљово), чија заједница има сталне и чврсте везе са Србијом, овде су често у посети ходочасници из Србије и мештани петербуршки Срби. На зидовима храма су иконе најпознатијих српских светитеља, којима се редовно, са великом љубављу служе службе.

Посета манастиру св. Јована Кронштадтског, где се налазе мошти великог светитеља и чудотворца Јована. Посета Казанском сабору, где се налази копија најзначајније руске иконе – Казањске Божје мајке, која се на чудесан начин јавила на крају 16 века. Имајући ову икону, молећи се Мајци Божјој као својој Небеској Војводи, руска војска је 1612 г. ослободила Москву од окупатора. Пауза за ручак. Посета Петро-Павловској тврђави, место где су сахрањени Цареви династије Романов; тврђава је из раног 18. Века, око које је израстао историјски центар града Санкт Петербурга. Налази се на острву у реци Неви, и користи се пре свега као простор за изложбе и музеје, као парк и туристичка атракција.

Долазак у хотел. Ноћење.

5. ДАН – Понедељак – 27.05. 2024. → Санкт-Петербург – Валаам

Манастир је у Валамском архипелагу, на острву усред језера Ладога – највећег природног језера у Европи, на граници са Финском, на којима је мноштво манастира, цркава и скитова, који представљају својеврсну Свету Гору руског православља – Валаам.

Заправо, то је место где су руски духовници покушали да створе Нови Јерусалим у духовном смислу. Цар Иван Грозни је Валаам прогласио царском Лавром и од тада је манастир напредовао, бивајући једно време и један од најбогатијих манастирских поседа у Русији, обухватајући 13 манастира. Стотине монаха је у тим хладним и далеким пределима севера Русије својом молитвом и подвижништвом одржавало ватру православља у срцима Руса. Велики образовни и духовни центар, острво Валаам и истоимени манастир уз низ манастира на околним острвцима, поред духовног значаја и садржаја, изузетан су и туристички доживљај. Лепа природа, фантастичне цркве и манастири, те Светост самог места су посебан доживљај за ходочасника. Валамски манастир је данас познат и по одличном мушком хору, са чијим турнејама по свету сабирају новац за обнову манастира.

Доручак. Полазак за Приозерск у 08.30 и двочасовна вожња. Пловидба до острва и Валаама (90 мин). Обилазак комплекса манастира, мини концерт црквене вокалне музике за нашу групу, ручак, смештај, посета Николском скиту и присуство вечерњој служби, вечера и ноћење у манастиру;

( у случају буре посећује се Коневски манастир Рођења Пресвете Богородице – мушки манастир који се налази у јужном делу острва Коневец, на западу Ладошког језера. Манастир је 1393. основао монах Арсеније Коневски, чије мошти и данас почивају у манастирском комплексу. Најважнија манастирска реликвија је Коневска икона Мајке Божије, коју је у манастир са Свете Горе донео управо његов оснивач, монах Арсеније)

6. ДАН – Уторак – 28.05. 2024. Валаам манастир

Јутарња, литургија, послужење и доручак у манастиру. Трансфер у Никинов залив, посета Новом Јерусалиму, посета Коњевским језерима, трансфер у манастирски залив, пловидба назад Валаам – Приозерск (17.00 / 18.00). Двочасовна вожња до Санкт Петерсбурга, слободно време за ноћење и одмор.

7. ДАН – Среда – 29.05. 2024. Серафим Вирицки, Гатчина, Царско село

Доручак, посета Вирици (60км. од Петербурга) где се налазе мошти преподобног Серафима Вирицког. Посета Гатчини (мошти св. Марије Гатчинске, Гатчињски дворац)

Поштовање мати Марије још за живота је било толико велико да је њена кућа у дворском предграђу Петербурга – Гатчини, постала место поклоничких посета верника из свих крајева Русије. Марија Гачинска је била непокретна светитељка која лечи депресију и којој се многи људи моле за ову најраширенију болест модерног света.

Посета дворцу цара Павла I je изграђен је 1781.године. Палата Гачина је централни део, архитектонски и стилски симбол дворске и парковске целине.

Пауза за ручак.

Посета Царском Селу (дворац где је живела породица Царствених мученика);

резиденција руске царске породице и царице Катарине Велике, где је она често боравила, као и окружењу са великим вртовима и уређеним парковима. Данас се Царско село налази на Унесковој листи светске културне баштине и свакодневно га посећује велики број туриста. Повратак у хотел, слободно време, ноћење.

8. ДАН – Четвртак – 30.05. 2024. Св Тројицка пустиња, Св. Игнатије Брјанчанинов, Петергоф, Св Јован Кронштадски

Ланч пакети уместо доручка.

Литургија у Свето- Тројицкој пустињи (где је више година живео Свети Игњатије Брјанчанинов — један од најзначајнијих светитеља 20.века. Послан од Бога у доба свеопштег пада духовног живота, прави учитељ потоњих времена, он је из ризнице Светих Отаца изнео оно што је најпотребније савременом човеку. За собом је оставио значајна књижевна дела, од којих су најпознатија: „Огледи из аскетике“, „Аскетска проповед и писма мирјанима“, „Допринос савременом монаштву“ и „Отачник“)

Посета Царској резиденцији Петергофу.

Када је дошао на власт, Петар I је имао идеју да на обали Финског залива сагради комплекс двораца и паркова који ће осликавати сав сјај Руске Империје. У томе је и успео – саградивши Петергоф, чије име и дословно значи „Петров дворац“. Својом раскоши и велелепним палатама петергофски дворци су сасвим сигурно засенили све друге комплексе, па чак и Версај, а иако је испрва идеја Петра I била да сагради само један, велики дворац, на територији комплекса кроз време је заблистало чак шест велелепних објеката – Велики дворац, Котеџ, Катаринин корпус, павиљон Ермитаж, Марли и Монплезир, између којих су се преплитали путељци, који воде до фонтана невиђене лепоте. Пауза за ручак.

Посета стану где је живео отац Јован у Кронштадту – кућа у Посадској улици, у којој је на другом спрату, у једном од станова, дуго живео отац Јован. Овде му је долазило много поштовалаца. Овде му се у молитвама јављала Пресвета Богородица. Ту се и представио Господу, 1909.године.

Заједничка вечера, сумирања утисака у Санкт Петерсбургу. Полазак на аеродром у 22.30ч

Долазак на аеродром у 23.00ч , пријава на лет, пасошка контрола.

9. ДАН – Петак – 31.05. 2024. Лет: Санкт – Петерсбург – Истанбул – Београд

Лет у 01:05 (St Petersburg 0105 31MAY2024), очекивано слетање у Истанбул 05.00 (Istanbul 0500 31MAY2024) и преседање на други лет. Полазак из Истанбула у 07.45 лет око сат и 15 мин. Слетање у 08.30ч у Београд (Belgrade City 0830 31MAY2024). Трансфер модерним туристичким аутобусом до Краљева. Крај програма.

Цена: 130.000 динара

Аранжман обухвата

  • Авиопревоз на релацији Београд – Истамбул – Санкт Петербург и назад (зависно од расположивих места),
  • пртљаг, један комад димензија 55 x 40 x 23 тежине до 10кг и једана лична торба или ранац по путнику (величине до 40 x 30 x 15 тежине до 4кг) може се унети у авион.
  • Смештај у хотелу Карелија на бази 7 ноћења са доручком
  • услуге водича и пратиоца групе током реализације програма,
  • превоз аутобусом или миниуатобусом туристичке класе, по програму,
  • Посете по програму: Казанском сабору, Исаакијевском сабору, сабору Спаса на Крви, капели блажене Ксеније Петербургшке, Лаврского гробља, Петро-Павловској тврђави, Царском Селу, Царској резиденцији Петергофу, стану где је живео отац Јован у Кронштадту.

  • улазнице по програму,

Аранжман не обухвата

  • Дводневна посета манастиру Валам, 100€ плаћа се у Санкт Петербургу
  • Вожња бродом реком Невом, бајковит поглед на Петербург са реке,
  • Ермитаж – Царски Зимски Дворац
  • индивидуалне трошкове путника, екстра хотелске услуге и трошкове који нису обухваћени датим програмом,
  • трошкове трансфера до места полазака аеродрома са ког се лети,
  • индивидуални трошкови за храну ( ручак / вечера око 10€)
  • улазнице за места која се НЕ посећују и нису наведена у програму.
  • обавезно међународно путно здравствено осигурање
  • доплата за већи кабински или багажни пртљаг по ценовнику авиокомпаније,
  • додатни ангажман аутобуса или водича, ван програмом предвиђеног

ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ ЛЕТА:

Лет је организован комапнијома компанијама AIR SERBIA / TURKISH AIRLINE из Београда или Истамбула. Организатор путовања организује трансфере до аеродрома у Београду и Инстамбулу. Цене трансфера ће бити познате и понуђене клијентима по формирању групе, најкасније 14 дана пре пута.

ДОПЛАТЕ:

  • Доплате на авио лету (додатни пртљаг, осигурање, посебна места у авиону или класа и сл.), плаћају се приликом резервације.

  • Доплата за једнокреветну собу могућа на упит.

  • Доплата за пртљаг зависи од авио превозника. Могуће је додати додатни пртљаг на упит.

НАПОМЕНЕ У ВЕЗИ СМЕШТАЈА:

  • Име свих хотела потребних за реализацију програма биће познато најкасније 7 дана пре поласка.

  • Опис смештајних објеката су информативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у смештајним објекатима, организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.

  • Организатор путовања не може у попуности да утиче на размештај по собама, јер то искључиво зависи од рецепције смештајног објекта.

  • Услуга у хотелу је ноћење с доручком (шведски сто).

  • Смештај је у двокреветеним, или двокреветним собама са пом.лежајем за трећу особу. Једнокреветна соба, се резервише на захтев клијента уз доплату и уколико их хотел има на располагању.

ОПИС СМЕШТАЈА:

  • АРТ ХОТЕЛ КАРЕЛИА је зграда од 16 спратова. Располаже са 500 соба и апартмана са кухињом за краћи и дужи боравак. Хотел се налази у мирном делу града, 15 минута вожње од центра града. Гости имају широк избор могућности смештаја: стандардне собе, комфорне собе, као и апартмани и јуниор апартмани. Све собе су опремљене свим потребним стварима, а интернет Ви-Фи доступан је у целом хотелу бесплатно. На 1. Спрату је ресторан за доручак. Нуди велики избор традиционалне руске, европске и азијске кухиње. Ту је и хотелски лоби бар у сали. Зграда хотела је јединствена знаменитост града и уметнички објекат, у децембру 2012. године добила је сертификат Гинисове књиге рекорда као највећа тродимензионална слика на свету.

  • Смештај у хотелу Карелија на бази 7 ноћења са доручком → https://karelia.spb.ru/en

ОПИС ТРАНСФЕРА У ЗЕМЉИ:

Трансфер до аеродорма у Београду није урачунат у цену. Трансфер се врши модерним туристичким аутобусом или мањим- минуаутобусом до 21 места, зависно од броја заинтересованих путника. Трансфер се организује у пратњи водича/ пратиоца групе.

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ:

– Агенција задржава право да, у случају измене цене превоза, измене девизног курса, недовољног броја пријављених путника и слично, измени цену путовања за одговарајући износ или откаже путовање, а најкасније пет дана пре поласка. Цена путовања важи од датума издавања програма.

– Организатор путовања није овлашћен и не врши проверу важења путних и других исправа. Путник је дужан да сам брине о исправности личне путне исправе – Пасоша.

– Путници који нису држављани Србије у обавези су да се сами упознају са визним режимом земље у коју путују. Препоручује се путницима, држављанима Србије, да се информишу о условима уласка у земље у кују путују (потребна новчана средства за боравак, здравствено осигурање, потврде о смештају…). Агенција не сноси одговорност у случају да пограничне власти онемогуће путнику улаз на територију земље у коју путују.

Начин плаћања

  • 40.000,00 дин приликом пријаве,

  • Остатак (90.000) платити у три рате 30.000 до 3. Маја 2024. године.

Општи услови

  • Програм је прављен на бази минимум 7 уплата,
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре поласка,
  • За путовање важе Општи услови путовања