Света Гора 2024: Кареја, Испосница Св Саве, Кутлумуш, Пантелејмон, Стари Русик, Скит Св Андреја, келија „Буразери“, Старо Нагоричане, Зебрњак, Прохор Пчињски, Св. Роман

1. ДАН
КРАЉЕВО – СОЛУН (ЗЕЈТИНЛИК) – СВ. ДИМИТРИЈЕ – УРАНОПЛИС

Полазак у рано ујутру испред Духовног центра Св. Николај Велимировић у Краљеву. Очекивани долазак у Солун око 14ч. Ту ћемо се помолити у предивном древном византијском Храму Светог Димитрија у Солуну, где ћемо се поклонити мироточивим моштима Светог Великомученика Димитрија. Обилазак наше цркве Св. Саве која припада Хиландару. Поклоњење прецима палим у борби за ослобођење Србије у Првом светском рату на српском војничком гробљу у Солуну на Зејтинлику. Могућ и обилазак цркве Св. Милутина у Солуну, ако време дозволи. Одлазак у Јерисос, смештај по собама/апартманима, време за шетњу и конак.

2. ДАН
УРАНОПОЛИСКАРЕЈА

Доручак. Одлазак у луку Уранополис. Укрцавање на брод. Одлазак у Скит Св. Андреја и освежење у гостопримници манастира (ракија, ратлук, кафа) обилазак манастира: саборни храм и манастирски комплекс са конацима и параклисима који поново васкрсава након вишедеценијског пропадања сведочећи веру, подвиг, труд и љубав монаха данашњице али и свих верних, који су уградили себе у обнову скита.
Надамо се да ће се указати прилика да помогнемо монасима у свакодневним пословима на економији манастира и обнови је непроцењива. Након обиласка Скита Св. Андреја идемо до центра Кареје. Присуство вечерњој служби у Испосници Св. Саве где се “Молитва без престанка” по типики Св. Саве узноси Господу и Пресветој већ 8 векова. Отац Никодим је монах од изузетног подвига, један од најцењенијих не само у Кареји већ и на Светој Гори. Повратак у Скит. Вечера. Ноћење.

3. ДАН
КАРЕЈАПРОТАТОН – ДОСТОЈНО ЈЕСТ – КУТЛУМУШ – ПАНТЕЛЕЈМОН

Јутрење од 04:00 (необавезно), литургија од 06:00, око 09 ручак. Наставак обиласка: Протатска црква – Протатон у центру Кареје, на освећеном тргу, посвећена Успењу Превете Богородице. Најстарија црква сачувана на Светој Гори (подигнута на месту старије цркве, око 962. године). У самом олтару, смештена је чудотворна икона ДОСТОЈНО ЈЕСТ (AKSION ESTIN). То је главна икона – заштитница читаве светогорске заједнице.

Након тога обилазимо манастир Кутлумуш, које се налази 15-ак минута ход од центра Кареје. Слободно време за сувенире и освежење. Обилазак велике Хиландарске келије “Буразери” која броји више десетина монаха. Одлазак до Пантелејмона.

Манастир светог Пантелејмона сазидан је на обали невеликог залива на југозападу Свете Атонске Горе, између пристаништа Дафни и манастира Ксенофонта.

Овај руски манастир основан је у време светог равноапостолног кнеза Владимира и носио је назив обитељи Богородице Ксилургије. У другој половини XII века услед многобројности, братија се сели у горњи Русик, а крајем XVIII века монаси су се преселили на морску обалу у манастир са храмом вазнесења Господњег на месту данашњег Пантелејмоновог манастира.

У овом храму чува се глава светог великомученика Пантелејмона и делови моштију следећих светитеља: Јована Претече, преподобног мученика Стефана Новог, Параскеве, великомученице Марине, Јосифа Обручника, апостола Томе, Јована Златоуста и многих других. Други Саборни храм Покрова Пресвете Богородице поседује делове моштију светих: Јована Претече, апостола Петра, Андреја, Луке, Филипа, Томе, Вартоломеја и Варнаве, првомученика Стефана, Исакија Далматскога, Дионисија Ареопагита, Козме и Дамјана, Кирила, Трифуна и многих других. Овде се чува и чудотворна икона мајке Божије названа ‘Јерусалимска’, икона светог Јована Претече, стара икона великомученика и исцелитеља Пантелејмона и икона свештеномученика Харалампија. Вечерња служба, вечера. Конак.

4. ДАН
ПАНТЕЛЕЈМОН – СТАРИ РУСИК – УРАНОПОЛИС – КАКОВО – ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Јутрење у манастиру, у продужетку литургија. Ако време буде дозвољавало, у току преподнева, посетићемо манастир Стари Русик ( место монашења Светог Саве ). До овог манастира има 5км, а пешачење је узбрдо. Пловидба до Уранополиса. Након предаха за освежење идемо у обилазак метоха манастира Мило Арсеница или Каково. Хиландар је на овим просторима имао значајне поседе у средњем веку. Величина ових поседа, богатим шумом, пашњацима, маслињацима и виноградима варирала је током векова од 10.388 до 1.500 хектара, колико има данас. Наставак пута. Долазак у Прохор Пчињски, вечера, ноћење.

5. ДАН
ПРОХОР ПЧИЊСКИ – СТАРО НАГОРИЧАНЕ – ЗЕБРЊАК – СВЕТИ РОМАН – КРАЉЕВО

Пети дан почињемо службом и манастиру св. Прохора Пчињског, а након доручка у манастиру, ако време дозвољава, обићићемо испосницу Светог Прохора Пчињског.

Након тога обилазимо Старо Нагоричане и Зебрњак.

У Старом Нагоричану обићићемо величанствен пример српског градитељства из времена Немањића, задужбину Св краља Милутина, манастир Светог Ђорђа из 14. века. Старо Нагоричане има велики значај за српску заједницу у Северној Македонији, пошто Срби чине већину у насељу.

Спомен-костурница на брду Зебрњак је било монументално и тријумфално спомен обележје подигнуто у славу и част погинулим српским војницима током Кумановске битке у Првом балканском рату 1912. године. Српска војска је победила турску војску и тиме ослободила Косово и Вардарску Македонију, Стару Србију, али и означила почетак ослобођења Југоисточне Европе од Османског царства. Спомен-обележје је најмонументалнији војни меморијал на просторима средишњег Балкана. Споменик је подигнут 1937. на локалитету самог бојишта — брду Зебрњак код Куманова.. У спомен-костурници, почивају посмртни остаци 678 погинулих српских војника погинулих у Кумановској бици. Данас се споменик налази у руинираном стању, јер га је бугарски окупатор Македоније порушио током Другог светског рата – 24. маja 1942. Срушена је кула, а преостали остаци капеле и костурнице.

Након Зебрњака, а у повратку обилазимо манастир Светог Романа.
Долазак у Краљево око 18ч.


Термини:

18 – 22. јул 2024. из луке Уранополиса,

06 – 10. август 2024. из луке Уранополиса,

07 – 11. август 2024. из луке Уранополиса,

21 – 25. август 2024. из луке Уранополиса,

04 – 08. септембар 2024. из луке Уранополиса,

09 – 13. септембар 2024. из луке Уранополиса,

11 – 15. септембар 2024. из луке Уранополиса,

18 – 22. септембар 2024. из луке Уранополиса,

03 – 07. октобар 2024. из луке Уранополиса,

* Пријаве за све термине су до попуне група, а најдаље до 31. маја 2024.

ЦЕНА: 30.000,00 дин.

 

Ходочашће обухвата

 • превоз новим комбијем (8+1) / минибусом на назначеној релацији,
 • 1 ноћење у апартманима у Уранополису, Јерисосу или Неа Доди (Nea Roda) у двокреветним / трокреветним собама са купатилом на бази ноћења,
 • 1ноћење у двокреветним и трокреветним собама у конаку манастира Пантелејмон,
 • 1 ноћење у вишекреветним собама у конаку Скита Св Андреја у Кареји,
 • 1 ноћење у двокреветним / трокреветним собама конака манастира Прохор Пчињски
 • Полупансионске оброке, по програму 6 оброка (3 доручка и 3 вечере),
 • бродске карте,
 • обиласке по програму,
 • поклон за сваког ходочасника,
 • трошкове организације путовања.

Ходочашће не обухвата

 • путно здравствено осигурање,
 • Дијамонтирион – Визу за Свету Гору који се плаћа у самом Уранополису (25 евра),
 • Индивидуалне трошкове,

Начин плаћања

 • 10.000,00 дин приликом пријаве,
 • Остатак (15.000) платити у две рате најкасније 7 дана пре поласка или чековима грађана.

Општи услови

 • Програм је прављен на бази 7 уплата,

 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре поласка,

 • За путовање важе Општи услови путовања

Напомене

 • Храну понети за први и последњи дан,

 • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени (дуги рукави и панталоне),

 • Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за благослов