Студеница – Славе манастира

Термини у 2024: 27.01 / 26.02. / 04.07. / 28.08. / 22.09. / 07.10. / 12.11 

Свети Сава Игуман Манастира Студенице и први Архиепископ српски, 27. јануар

Преподобни Симеон Мироточиви, ктитор и монах Манастира Студенице, 26. фебруар

Преподобна Анастасија, 4. јул

Храмовна слава: Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина, 28. август.

Свети праведни Јоаким и Ана, Слава Краљеве цркве, 22. септембар

Преподобни Симон Монах, 7. октобар.

Свети краљ Милутин, ктитор Краљеве цркве, 12. новембар.

Пођите са нама у Студеницу у сусрет празнику Св Симеона Мироточивог, родоначелника свете династије Немањића да литургијски заједничаримо и молитвено прославимо ктиторску славу манастира Студенице

У Лаври  Преподобног Симеона – Манастиру Студеници биће обележена у суботу 26. фебруара ктиторска слава. Литургију ће служити Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин у присуству великог броја свештенства, монаштва и верног народа.
Доживите Студеницу у дану када се прославља ктиторска слава, свечано и саборно.

Историја Манастира Студенице уграђена је у саме темеље српске духовности и државности. Од оснивања надаље, посебно старање и љубав према овој Лаври испољавали су како владари и јерархија српске Цркве, тако и читав српски народ. 

Подизањем славног Хиландара Свети Симеон и Сава Српски прибројали су себе и отачество «јату» доброгласних грлица богољубивих монашких заједница на Светој Гори Атонској. Изградњом Студенице и преносом Немањиних моштију у њу, почело је да куца само срце Српске Православне Цркве, чија је глава до данас остала узвишена и света Патријаршија у Пећи. 

Студеници се непрестано враћао и сам Свети Сава, не заборављајући очеву задужбину и гробну цркву. Са посебном бригом ослушкивао је дамаре њеног бића старајући се, и издалека, о студеничком братству и игуманима. Игуману Спиридону из далеког Јерусалима са једног од својих путовања у Свету земљу (вероватно 1234. године) пише у Студеницу обавештавајући га о себи са пуно братске љубави, чежње и бриге према отаџбини, шаљући му поклоне. Доментијан је записао две беседе које је Свети Сава изговорио у Студеници, једну као игуман овог манастира, а другу као архиепископ српских и поморских земаља.

Наследници на трону Стефана Немање, генерацијама кроз векове, показали су се као истакнути задужбинари Студенице, било материјалном потпором, било изградњом нових ктиторија сакралне или профане намене. Краљ Радослав, унук Стефана Немање, подигао је око 1235. године монументалну спољашњу припрату испред Богородичиног храма. Српски краљ Милутин саградио је 1314. године малу цркву посвећену светим Јоакиму и Ани, ангажујући најбоље византијске уметнике.

Програм пута:

Очекивани долазак у Студеницу у 07.45,

Присуство архиерејској литургији,

Послужење након литургије у наставку,

Дружење у конаку гостопримнице,

Обилазак манастира Жиче,

Повратак у поподневним часовима.

poklonicka agencija jez

Осамсто двадесет година од престављења Преподобног Симеона, осамсто десет година од када је Свети Сава завршио Студенички типик. Последње редакторске измене Игуман Студенице Свети Сава унео је у типик пре него што је Преподобни Симеон обнародован као нови мироточац. Пре тога је Свети Сава комплетно завршио прво слово Студеничког типика, тј. Симеоново житије.

 

Још један јубилеј који Студеница обележава је четиристо година од када је монах Аверкије Хиландарац преписао Студенички типик у Горњој испосници студеничкој 1619. године. Овај препис је једини који је преживео кроз сву нашу тешку историју. Аверкије је на крају преписа типика написао:

 

Овај типик, то јест образник, Светога Саве Српског преписа се године 1619. у пећини Светог Саве испосници, јер би пре нас написан руком Светога Саве године, рече, када се престави господин Симеон. И тако да нико не отежава и преокреће, јер многе су речи обичне у овом номоканону, али веома корисне. Због тога заповеди Свети [Сава] да се прочита на почетку сваког месеца, јасно, као да се постављају служитељи. И ми сви не заборављајмо љубав Светог, знајући да он ће нам судити, као и апостоли дванаестом колену Израиљевом, а другим народима неће судити. А овоме је сведок Свети Никон, јер је и овај Свети наш апостол. Господе, стога молитвама обаспи нас, јер се и он моли за нас!При игуману кир Теофилу написано.

Студенички типик у својој 35. глави одређује како треба прослављати успомену ктитора – Преподобног Симеона.

Цена: 2000 дин
Поласци из Краљева, Врњачке бање, Ужица, Чачка и Горњег Милановца

Аражман обухвата

  • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио – видео опрема) на назначеној релацији,
  • Обиласци и активности по програму,
  • услуге стручног водича и пратиоца групе,
  • организациони трошкови

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања

Напомене

  • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени, жене би требало да имају сукњу и мараму, а мушкарци дуге панталоне и кошуље дугих рукава