ПРАГ → 20-24. новембар 2024.

Праг – магични град, златни град, град стотину торњева… Град велике историјске вредности са дугом традицијом. Настао је и развијао се на раскрсници путева у срцу Европе. Историјски центар града је под заштитом UNESCO–а.

У својим делима Праг су описали многи уметници из различитих епоха као што су Беџих Сметана, Антониj Дворжак и Франц Кафка, а његовим улицама су се шетали Моцарт, Ајнштајн и Никола Тесла, Пупин, али и Дража Михаиловић, као војни аташе.

Пођите са нама и откриjте лепоте златног Прага.

ПРОГРАМ ПУТОВАЊА

20-24.новембар 2024.

1.дан/ 20. новембар: Краљево, Београд, Нови Сад, Суботица, Мађарска, Словачка

     Полазак у поподневним сатима (тачно време поласка биће дефинисано најкасније 2 дана пре почетка путовања). Ноћна вожња кроз Србију, Мађарску и Словачку са краћим успутним паузама ради одмора и преласка државних граница.

2.дан/ 21.новембар: ПРАГ – обилазак “Златног града”

     Долазак у јутарњим часовима на Свету Литургију. Следи разгледање Прага у пратњи локалног водича. Обилазак Прашког дворца – Храдчана у оквиру којег се налази Катедрала Св. Вида, Краљевска палата, Базилика Св. Ђорђа, Златна улица.

Даље настављамо шетњу преко боемске четврти, Мале Стране до најживописнијег острва у Прагу – острва Кампа, које су прозвали мала Прашка Венеција. Долазимо до реке Влтаве и до Карловог моста и након тога прелазимо на обалу старог града до споменика Карла IV и барокног комплекса Клементинум.

Разгледање завршавамо у срцу старог града на Староградском тргу, који краси Астрономски сат – Орлој и Црква Св. Марије пред Тином. Слободно време. Одлазак у хотел, смештај. Слободно вече за одлазак до центра градским превозом. Ноћење.

3.дан/ 22. новембар: ПРАГ – Јиндриховице, Карлове Вари – ПРАГ

    Доручак. Након доручка одлазак до најлепше чешке бање – Карлових Вари.

У одласку обилазак Српског војног гробља (највећег изван наше земље) и спомен-костурнице наших војника из Првог светског рата, Јиндриховице и парастос.

У Јиндриховицама је био први војни логор у Првом светском рату, узор за потоње радне логоре у Другом светском рату. У њему је од последица глади, болести и исцрпљености умрло 7100 српских и 189 руских војника.

По доласку у Карлове Вари следи обилазак бање шетњом уз реку Теплу… до позоришта из 19.века и долазимо до колонада, места која чувају лековите изворе. Видећемо Маркет колонаду, која чува најстарији извор, затим колонаду Вридло, где се налазе бројни штандови са сувенирима и најтоплији извор у Карловим Варима.

Слободно време за индивидуалне активности, током којег препоручујемо шетњу до руске православне цркве Св. Петра и Павла. Уз то не заборавите пробати чувену Бехеровку откривену пре 200 година, лековито пиће налик нашој стомаклији, која има и свој музеј у овој најпоунатијој европској бањи. У договорено време окупљање и полазак назад за Праг.

Факултативни одлазак до ресторана Делије у центру Прага. Ноћење.

4.дан/23. новембар: ПРАГ Литургија у Прагу, Св Горазд,

   Одлазак на Литургију у цркву Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу где се окупља и српска заједница Св. Кнез Лазар. Након Литургије доручак у виду ланч пакета из хотела и наставак обиласка Прага са посетом Митрополијске цркве Св. Кирила и Методија, куће која плеше и поклоњење моштима Св. Горазда Чешког и Св. Људмиле Чешке.

Св. Горазд је био први православни епископ на овим просторима од Великог раскола 1054. Након Првог светског рата и распада Аустро-угарског царства, на овом простору је поново дозвољено исповедање друге вере сем католичке. Новоуспостављена заједница православних била је тада под јурисдикцијом Српске православне цркве, а Матеј Павлик, који је прешао у православље постао је Епископ СПЦ, монашко име Горазд, хиротонисан у Саборној цркви у Београду 1921. У току другог светског рата је невино пострадао, преузевши одговорност за организовани атентат на Хитлеровог заповедника за Чешку, Хајдриха. У календар светих наше цркве прибројан је 1961. године и прославља се 4. септембра. Слободно време. Ноћење

5.дан/24. новембар: Брно – Србија

    Полазак за Брно у раним јутарњим часовима. Долазак на Свету Литургију. Послужење. Полазак у 12ч за Србију. Долазак у Србију у раним јутарњим часовима 19.02.


ЦЕНА: 27.000,00 дин.

Ходочашће обухвата

 • Превоз модерним туристичким аутобусом,

 • Смештај на бази три ноћења са доручком у хотелу ИЛФ у Прагу
  https://www.hotel-ilf.cz/en/home-page

 • Све обиласке по програму уз пратњу водича,

 • Tрошкове организације путовања.

   

Ходочашће не обухвата:

 • Путно здравствено осигурање, (могуће купити преко агенције),

 • Трошкове градског превоза у склопу слободног времена,

 • Факултативну вечеру (https://restaurantguru.com/Restaurace-Delije-Prague)

 • Индивидуалне трошкове путника.

Општи услови:

 • Програм је прављен на бази 35 уплата

 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре

 • планираног поласка

 • За ово путовање важе Општи услови путовања.