Јасеновац

(КВ – Јасеновац – Доња Градина- Приједор – Клисина – Крупа на Врбасу – Бања Лука – КВ)


  1. април, субота

06.00 полазак –

11.30 обилазак комплекса логора Јасеновац, обилазак манастира Јасеновац,

15.30 обилазак Доње Градине,

17.00 наставак пута ка Приједору,

19.00 вечера, ноћење у Приједору,

 

  1. Април, недеља:

07.30 полазак
08.00 литургија у манастиру Клисина,

11.30 Мркоњић Град ,

13.00 Крупа на Врбасу,

14:00 Обилазак Бањалуке,

16:00наставак пута,

22:00 очекивани долазак у Краљево.

 

Дводневни обилазак светиња епархија пакрачко-славонске, бихаћко-петровачке и бањалучке. 

Комлекс логора Јасеновац- 

највеће српско стратиште у Другом светском рату, највећи логор смрти на Балкану, а за нас данас светиња која нас сећа на новомученике јасеновачке, које не смемо заборавити. Логор Јасеновац, као систем логора под командом из логора Јасеновац, формирала је НДХ, источно од истоименог градића, у августу 1941.године и у њему су на најсвирепији начин убијани Срби, Јевереји и Роми. У логору смрти Јасеновац страдала су и деца. Уништиле су га усташе у априлу 1945. године пред сам крај рата. После неколико савезничких бомбардовања, да би сакрили и умањили злочин који су починили данима су убијали логораше свих узраста, без обзира на пол, логор до темеља спалили. Последња група жена, убијена је 21. априла 1945, а у пробоју 22. априла, од преосталих нешто више од 1000 заробљеника, преживело је свега стотинак.. Овај дан се данас обележава као Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма. 

Манастир Јасеновац-

Црква Рођења Св. Јована Крститеља, изграђена је 1775. године у барокном стилу. Разорена је заједно са парохијским домом 1941. године, а гаража која је била власништво цркве, служила је као део концентрационог логора. Црква је обновљена 1985, када ју је освештао Патријарх српски Герман. У последњем рату, црква је претрпела озбиљна оштећења 1991, а потпуно је уништена 1995. године. Последња обнова уследила је 2000. године, када је благословом тадашњег Епископа славонског Саве претворена у манастир и резиденцију Епископа славонског. Дан јасеновачких мученика и дан обнове јасеновачке цркве прославља се прве недеље по празнику Успења Пресвете Бпогородице.

Доња Градина-

Логор Доња Градина је познат и као Логор VIII јасеновачког система усташких концентрационих логора. Како се Градина налази окружена меандром реке Саве и њивама и шумом са друге стране, он није био логор у правом смилсу, већ главно стратиште у ком су убијани заточеници из Логора III Циглана. Оформљен је 1942. године и био је активан све до завршетка Другог светског рата, 1945, када су га усташе запалиле. Пепео мртвих заробљеника бацали су директно у Саву.

Манастир Клисина-

Посвећен је Св. великомученици Марини, познатијој у народу као Огњена Марија. Са благословом тадашњег Епископа бихаћко-петровачког Хризостома, подигнута је 1991-1993. године на старом средњевековном манастиришту нова црква и проглашена за општежитељни манастир. Стара манастирска црква је порушена одмах после пада Босне под Турке 1463, али можда и раније од стране Мађара. Народно предање сачувало је успомену на њено постојање управо због назива манастиришта КЛИСИНА, од грчке речи “еклисија” што значи црква. У току изградње нове цркве, нађени су остаци раније цркве за коју се не зна када је саграђена, али је била порушене 1942. год. Од стране муслиманских усташа. Манастир чува делове моштију више светитеља: Св. Григорија Горњачког, Светих преподобномученика Медљанских (Серафима, Авакума и Мардарија), Свете великомученице Марине, Светог Теодора Тирона, , Светог Петра Коришког и Преподобног Георгија (Витковића). У манастиру је и реплика Пресвете Богородице Јерусалимске, као и светогорске иконе “Достојно јест”.

Мркоњић Град-

Храм Светог Саве- мркоњићка Грачаница. Изградња је трајала од 2007. до 2018. године, када је храм освештао Епископ бањалучки Јефрем.

Крупа на Врбасу-

Црква Светог Илије у Крупи на Врбасу- подигнута је на темељима средњевековног манастира Крупа. Мало се зна о прошлости манастира. Претпоставља се да да потиче из времена Немањића, крајем 13. или почетком 14. века.

Бањалука-

Храма Христа Спаситеља, Саборни храм у Бањој Луци, на месту и у истим димензијама где је првобитно био изграђен храм Свете Тројице, направљен између два светска рата.

Слободно време у Бањој Луци- Господска улица, Бански двор, Палата Републике.

ЦЕНА: 5000 динара

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • путно здравствено осигурање
  • 1 ноћење у манастирским конацима / хотелу у Приједору.
  • услуге стручног водича и трошкове организације путовања. 

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 15 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања