Хиландар, Света Гора, Света царска лавра, манастир Св. Анастасије, манастир Св. Јована Богослова (гроб старца Пајсија), Аспровалта, Солун, Прохор Пчињски

Манастир Хиландар налази се на северу Грчке, на источном краку полуострва Халкидики. Хиландар је четврти у хијерархији светогорских манастира и један од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа. Основали су га на рушевинама старијег манастира 1198. године монаси изузетног угледа, бивши велики жупан Стефан Немања (1166 – 1196) и његов најмлађи син Растко, исти који су створили самосталну средњовековну државу и аутокефалну Српску цркву. У дугој историји Србије, његови монаси су играли значајну улогу, јер су блиске везе њиховог манастира са матичном земљом остале трајне. Велики је удео Хиландараца био и у развоју српске књижевности и уметности, а најспособнији међу њима, по жељи владара, долазили су и да заузму водеће положаје у Српској цркви. Света царска српска лавра Хиландар је и данас важно место ходочашћа и представља најбогатију ризницу и архив средњовековног наслеђа српског народа. Манастир је без прекида настањен од 12. века и данас броји више од 50 монаха.

1. ДАН
КРАЉЕВО (ЧАЧАК/УЖИЦЕ) – СОЛУН (ЗЕЈТИНЛИК) – СВ. АНАСТАСИЈА – ГРОБ СТАРЦА ПАЈСИЈА – АРИСТОТЕЛОВ ПАРК – ЈЕРИСОС

Ту ћемо се помолити у предивном древном византијском Храму Светог Димитрија у Солуну, где ћемо се поклонити мироточивим моштима Светог Великомученика Димитрија. Следи обилазак древног византијског манастира Свете Анастасије Фармаколитријске, у близини Солуна. Група ће се потом упутити на поклоњење гробу старца Пајсија у манастир Св. Јована Богослова удаљен 15 мин вожње, затим предах у Аристотеловом парку и правац хотел у Јерисосу.

2. ДАН
ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у луку Јерисос. Укрцавање на брод. Одлазак у Хиландар и освежење у гостопримници манастира (ракија, ратлук, кафа) обилазак манастира: саборни храм (ктитор Свети Краљ Милутин 1293. год), трпезарија са живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године, манастирски комплекс са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара сведочећи веру, подвиг, труд и љубав српских монаха данашњице али и свих верних, који су уградили себе у Хиландар претходних 8 векова
Проскинитар Пресвете Богородице Тројеручице, Крст цара Душана, шетња до Есфигмена, Пећина Светог Антонија Печерског,
Пирг Св Краља Милутина,
Скит Светог Василија Хрусија
Вечера. Присуствовање богослужењима. Ноћење.

3. ДАН
ХИЛАНДАР – ЈЕРИСОС – КАКОВО – АСПРОВАЛТА – КУМАНОВО – СТАРО НАГОРИЧАНЕ – ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Јутрење од 04:00 (необавезно), литургија од 06:00, око 09 ручак. Наставак обиласка. Пут векова који чува успомене на боравак христољубивих српских владара – Светог краља Милутина, цара Душана, краља Александра Обреновића, краља Петра I Карађорђевића…обилазак метоха манастира Мило Арсеница или Каково. Хиландар је на овим просторима имао значајне поседе у средњем веку. Величина ових поседа, богатим шумом, пашњацима, маслињацима и виноградима варирала је током векова од 10.388 до 1.500 хектара, колико има данас, и то пре свега купопродајним радњама али и заузимањем од стране суседа или избеглица из Мале Азије крајем Првог светског рата. На Каково данас долазе готово сви Срби ходочасници који су се упутили на Свету Гору и манастир Хиландар по благослов и поклон али они који летују у неком од оближњих летовалишта. Каково је посебно омиљено међу женама с обзиром да је ово хиландарски посед и да се ту увек налази неко од хиландарских монаха чиме могу у потпуности осетити за њих недоступан дух Свете Горе. Каково је веома поштовано и међу Грцима који у великом броју долазе чак из Солуна да би присуствовали слави Источни Петак а неретко се овде и венчавају.
Обилазак манастира Свете Лидије у Аспровалти. Сестринство манастира је познато по свом хуманитарном раду, а у оквиру манастира смештена је једна од највецих хуманитарних организација у Грчкој. За време трајања акције „Олуја”, оне су примиле 1.500 људи и деце у манастир и тамо крстиле више од хиљаду српских ученика. Отвориле су прву српску школу у коју су пре подне ишла грчка деца, а по подне српска. Такође, при манастиру делује црквена телевизија с националном фреквенцијом, највећа штампарија у Грчкој, у којој су се својевремено бесплатно штампале књиге о Косову и Метохији са фотографијама спаљених српских манастира и цркава, под називом „Распето Косово“. Манастир је јединствен и по томе што имају посебне униформе.
Куманово је трећи по величини град у Северној Македонији, после Скопља и Битоља. Куманово има велики значај за српску заједницу у Северној Македонији, пошто Срби чине значајну мањину у насељу. Куманово је такође везано за важне тренутке српске историје, посебно у вези Првог балканског рата (споменик на Зебрњаку).

poklonicka agencija jez
Куманово

У Старом Нагоричану обићићемо величанствен и изванредан пример српског градитељства из времена Немањића, задужбину Св краља Милутина, манастир Светог Ђорђа из 14. века.
Старо Нагоричане има велики значај за српску заједницу у Северној Македонији, пошто Срби чине већину у насељу.
О манастиру: линк
Долазак у Прохор Пчињски, вечера, ноћење.

4. ДАН
ПРОХОР ПЧИЊСКИ – КОЗЈАК – ДУБНИЦА – ВРАЊСКА БАЊА – БЕСНА КОБИЛА – ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Четврти дан резервисан је за манастир Прохор Пчињски, планину Козјак , манастир Дубницу, Врањску бању, планину Бесну кобилу.

5. ДАН
ПРОХОР ПЧИЊСКИ – Манастири Св. Памнтелејмона и Св. архиђакона Стефана – ЂУНИС – ЉУБОСТИЊА – КРАЉЕВО (ЧАЧАК/УЖИЦЕ)

Пети дан након доручка у манастиру, обићићемо манастире Св Пантелејмона и Св архиђакона Стефана у епархији Врањској, а у повратку и манастир Ђунис и манастир Љубостињу.


Термини:

 1. 08. – 12. МАЈ 2022. за групу од 9 поклоника,
 2. 22. – 26. МАЈ 2022. за групу од 9 поклоника,
 3. 14. – 18. ЈУН 2022. за групу од 9 поклоника,
 4. 29. ЈУН – 2. ЈУЛ 2022. за групу од 10 поклоника,
 5. 06. – 10. ЈУЛ 2022. за групу од 10 поклоника,
 6. 13. – 17. ЈУЛ 2022. за групу од 10 поклоника,
 7. 30. ЈУЛ – 2. АВГУСТ 2022. за групу од 10 поклоника,
 8. 14. – 18. АВГУСТ 2022. за групу од 10 поклоника,
 9. 21. – 25. АВГУСТ 2022. за групу од 10 поклоника,
 10. 28. АВГУСТ – 1. СЕПТЕМБАР 2022. за групу од 10 поклоника,
 11. 12. – 16. СЕПТЕМБАР 2022. за групу од 10 поклоника,
 12. 27. СЕПТЕМБАР – 1.OКТОБАР 2022. за групу од 10 поклоника,
 13. 3. – 7. ОКТОБАР 2022. за групу од 10 поклоника,
 14. 12. – 16. ОКТОБАР 2022. за групу од 10 поклоника,
 15. 26. – 30. ОКТОБАР 2022. за групу од 10 поклоника, из луке Јерисоса.

Цена: 250 евра

 

Ходочашће обухвата

  • превоз новим комбијем (8+1) / минибусом на назначеној релацији
  • путно здравствено осигурање
  • једно ноћење у хотелу „Xerxis“ у Јерисосу (Nea Roda) у двокреветним собама са купатилом на бази ноћења,
  • једно ноћење у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар,
  • два ноћења у двокреветним и трокреветним собама новог конака манастира Прохор Пчињски
  • Полупансионске оброке, по програму 8 оброка (4 доручка и 4 вечере),
  • таксу за улазак на Свету Гору
  • бродске карте
  • обиласке по програму
  • услуге стручног водича,
  • поклон пакет за сваког ходочасника са мапом руте,
  • освежење током пута, вода, сок, чај и кафе,
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
  • остатак динарског дела у 3 месечне рате уплатом на рачун или чековима грађа