ХОДОЧАШЋЕ и ЛЕТОВАЊЕ на ЕГИНИ у јуну 19-28.06.2024.

Јединствени програм наше агенције који уз летовање у месту Агиа Марина на Егини обухвата и поклоњење неким од највећих светиња у Грчкој- на Евији, у околини Атине и на самој Егини.

            Путујући ка крајњем одредишту, бајковитом острву Егина, значајном како по својој историји, тако и светињама, посетићемо најпре Евију, највеће острво после Крита које је вештачким спајањем са Атичким тлом постало полуострво. Евија се у вечности прославила великим светитељима- Св. Давидом, Св. Јованом Русом, чије су мошти малоазијски Грци са собом донели у нови Прокопи на Евији, као и Св. Јаковом Цаликисом, великим подвижником 20. века, уз старца Порфирија и Пајсија. Много је савременика који још увек живо сведоче о његовом подвигу, молитвеном заступништву, чудима која је још за живота чинио, изгонећи из људи демоне и оздрављајући и телесно и духовно многе који су му се обратили. Св. Јаков све је чинио у славу Св. Давида и Св. Јована Руса којима се обраћао са великом побожношћу и ватреном вером у њихово заступништво пред Господом.

            О чудима Св. Нектарија већ свакодневно слушамо док овај велики светитељ излива на нас обиље свог заступништва и благодети кроз приче свих оних у болести и невољи који су му се обратили. Чак и ако му не одете са неком молбом и потребом, он ће вам се указати као прослављени од Бога чудотворац и заувек вас везати за ову светињу на чудесној Егини, острву у Саронском заливу, познатом по предивном плаветнилу Егејског мора које га окружује. Егина је имала и значајну историјску улогу, па је тако њено седиште, главни град Егина, био и престоница ослобођене савремене Грчке. Данас је Егина једно од омиљених излетишта Атињана и острво најбољих пистаћа на свету, а за ходочаснике из целог света уточиште, нада и утеха коју пружа боравак у манастиру Светог Нектарија.

1.      Дан (19.6)

Полазак из Краљева у вечерњим часовима. Могућност уласка у Врњачкој Бањи, Трстенику, Нишу. Ноћна вожња кроз Србију, Северну Македонију и Грчку уз краће одморе и граничне формалности.

2.      Дан (20.6)

Долазак у јутарњим часовима у место Глифа, где ћемо се укрцати на трајект за Евију. Трајект путује двадесетак минута, након чега настављамо вожњу ка манастиру Св. Давида, где се налазе његове мошти и гроб Св. Јакова Цаликиса. Манастир Св. Давида подигут је у 16. веку, на рушевинама цркве Св. Преображења. Старац га је обновио и у њему се подвизавао и упокојио. Свети Давид велики је чудотворац и над његовим светим моштима забележена су бројна исцелења, духовна и телесна. Св. Јаков Цаликис, уз старца Порфирија и Пајсија, један је од светих стараца 20. века, којима су многи Грци и други православни одлазили још за живота на молитве за излечење од болести тела и душе. Св. Јаков Цаликис велики је подвижник и претрпео је бројне нападе демона, који су на сваки начин покушавали да га одврате од његовог молитвеног подвига у обитељи Св. Давида.

Одлазак у Прокопи, на вечерњу службу у Цркви Светог Јована Руса. мошти овог светитеља. Сачувана су сведочанства о његовом јављању у сну људима у униформи српске војске током НАТО агресије 1999. када је позивао да се помогне православној браћи која страдају. У цркви њему посвећеној служио се молебан за наш народ све до престанка агресије.

Ноћење у конацима цркве Св. Јована Руса.

3.      Дан (21.6)

Ујутру полазак ка манастирима Св. Јефрема у Неа Макри и Пантократор у близини Атине. Манастир Светог Јефрема је обновљен на месту раније светиње, манастира који је спаљен и срушен од стране Турака, док је Св. Јефрем обешен. Манастир је данас место дешавања великих чуда. Манастир Пантократор, најсветије место на планети по речима Старца Порфирија.  Тзв. неспавајући манастир, јер је у својој прошлости имао осам олтара, захваљујући чему се Литургија непрестано служила обновила је мати Стиљани, духовно чедо старчево. На овом светом месту пострадало је од стране турских пирата бројно манастирско братство и игуман Нил, на Васкрс 1680, а манастир је био у потпуности разорен. Када је мати Стиљани открила рушевине манастира, са благословом свог духовног оца, старца Порфирија који је прорекао да ће ово бити велика светиња, јер се обнавља на крви мученика коју он може да види, обновила је манастир и од тада је он женски манатир познат по разним рукотворинама, али и анђеоском појању сестара.

Након посете манастиру, полазак даље ка Атини и Пиреју. Укрцавање на трајект и вожња до острва Егина. Предах у луци, а затим полазак у Агиа Марину и смештај у 1/2 и 1/3 собама у апартманима Саронис.

4.      Дан (22.6)

Егина. Слободан дан за одмор. Упознавање путника са местом Агиа Марина.

5.      Дан (23.6)

Одлазак на Литургију у манастир Св. Нектарија. Могућа посета ман. Св. Екатарине уколико буде отворен. У манастиру се налазе мошти светитељке и чудотворна икона Св. Спиридона. Посета катакомбама у близини главног града Егина.

6.      дан (24.6)

Факултативно одлазак на Литургију. Посета манастиру Св. Мине. Слободно време.

7.      дан (25.6)

Факултативно одлазак на Литургију, обилазак главног града Егина и одлазак у манастир Пресвете Богородице Хрисолеонтисе где се налази чудотворна икона.

8.      дан (26.6)

Факултативан обилазак места Пердика и острва Мони познатог по јеленима и пауновима који се слободно шетају. Краћи боравак на острву за слободно време и купање.

     9-10.6. дан (27-28.6)

Одјава из смештај и полазак назад за луку Пиреј и даље ка Србији са успутним паузама.

Долазак у раним јутарњим часовима у Краљево.

 

Програм се остварују на минимум  35 пријављених путника. 

Цена аранжмана је
330€
  или 39.000 динара 

Аражман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 1 ноћења манастиру Св. Јована на Евији и 6 ноћења у апартманском смештају Саронис у Агиа Марини на Егини
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • бродске карте за трајекте

Аражман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника
 • путно здравствено осигурање

Општи услови

 • Минимум за реализацију аранжмана је 45 путника.
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман услед недовољног броја пријављених путника, најкасније 5 дана пре планираног поласка.
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ