Егина, Евија и Солун

17-21. мај, 1-5. јун, 12-16. октобар

Путовање на Егину је увек посебан доживљај, посебно искуство и незаменљиви сусрет са највећим светитељима и највећим светињама Солуна, Евије и Егине, од Светог Димитрија до Св. Нектарија.

Не можете отићи у Солун, а не поклонити се моштима његовог домаћина и заштитника, Св. Димитрија Солунског, великомученика из времена почетка 4. века, када је пострадао због исповедања своје вере, не желећи да се одрекне Христа ни по цену мучења и смрти. Његове чудотворне мошти и данас изобилно мироточе, а чудима забележеним молитвеним обраћањем њему нема броја.

Ништа мање поштован и од Грка и од странаца није ни Св. Јаков Цаликис, велики подвижник 20. века, уз старца Порфирија и Пајсија, трећи савременик многих који још увек живо сведоче о његовом подвигу, молитвеном заступништву, чудима која је још за живота чинио, изгонећи из људи демоне и оздрављајући и телесно и духовно многе који су му се обратили. Св. Јаков све је чинио у славу Св. Давида и Св. Јована Руса којима се обраћао са великом побожношћу и ватреном вером у њихово заступништво пред Господом.

О чудима Св. Нектарија већ свакодневно слушамо док овај велики светитељ излива на нас обиље свог заступништва и благодети кроз приче свих оних у болести и невољи који су му се обратили. Чак и ако му не одете са неком молбом и потребом, он ће вам се указати као прослављени од Бога чудотворац и заувек вас везати за ову светињу на чудесној Егини, острву у Саронском заливу, познатом по предивном плаветнилу Егејског мора које га окружује. Егина је имала и значајну историјску улогу, па је тако њено седиште, главни град Егина, једно време био и престоница савремене Грчке. Данас је Егина једно од омиљених излетишта Атињана и острво најбољих пистаћа на свету, а за ходочаснике из целог света уточиште, нада и утеха коју пружа боравак у манастиру Светог Нектарија.

 1. дан

Полазак из Краљева у поподневним часовима. Тачно време и место поласка биће познато недељу дана пре поласка. Путовање кроз Србију, Северну Македонију и Грчку уз краће одморе и граничне формалности.

 1. дан

Путовање кроз Грчку и долазак у луку Пиреј у преподневним часовима. Укрцавање на трајект и вожња до острва Егина. Предах у главном граду Егина, а затим одлазак до Манастира Свете Катарине где се налазе мошти ове велике светитељке којој се верници моле за брак, као и чудотворна икона Светог Спиридона, која отвара и затвара очи. Долазак у манастир Свете Тројице (Св.Нектарија). Ову велику светињу подигао је Свети Нектарије када се са својом духовном децом, монахињама повукао на ово острво 27 км удаљено од Атине, изморен већ прогонством и свим недаћама које је претрпео. Обилазак манастира, поклоњење моштима и гробу светитеља, читање акатиста у великој цркви и вечерња служба. Ноћење у манастиру.

 1. дан

Литургија у манастиру. Након Литургије послужење у манастирској гостопримници, посета соби Св. Нектарија, полазак ка луци и наставак пута за Евију. Обилазак манастира Пантократор у близини Атине. Поподне долазак у Прокопи где је Црква Светог Јована Руса и мошти овог светитеља. Сачувана су сведочанства о његовом јављању у сну људима у униформи српске војске током НАТО агресије 1999. када је позивао да се помогне православној браћи која страдају. У цркви њему посвећеној служио се молебан за наш народ све до престанка агресије. Вечерња служба и ноћење у конацима цркве Св. Јована Руса.

 1. дан

Полазак ујутру ка манастиру Светог Давида Евијског, где се налазе мошти овог великог светитеља и гроб Св. Старца Јакова Цаликиса. Свети Давид велики је чудотворац и над његовим светим моштима забележена су бројна исцелења, духовна и телесна. Св. Јаков Цаликис, уз старца Порфирија и Пајсија, један је од светих стараца 20. века, којима су многи Грци и други православни одлазили још за живота на молитве за излечење од болести тела и душе. Св. Јаков Цаликис велики је подвижник и претрпео је бројне нападе демона, који су на сваки начин покушавали да га одврате од његовог молитвеног подвига у обитељи Св. Давида. Наставак путовања ка Паралији. Ноћење.

 1. Дан

Доручак у хотелу. Након доручка полазак ка Солуну. Обилазак Цркве Светог Димитрија и града Солуна. Одлазак у манастир Св. Јована Богослова- Суроти. Повратак ка Србији и долазак у касним вечерњим часовима.

Програм се остварују на минимум 35 пријављених путника.

Цена: 250 евра

Аражман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 3 ноћења у Солуну/Паралији, манастиру Св. Јована на Евији, манастиру Св. Нектарија на Егини
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • бродске карте за трајекте

Аражман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника
 • путно здравствено осигурање са COVID покрићем

Општи услови

 • Минимум за реализацију аранжмана је 45 путника.
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман услед недовољног броја пријављених путника, најкасније 5 дана пре планираног поласка.
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ