Бари – чудесни загрљај Светог Николе; Алберобело и Матера (27 – 30.септембар 2023)

БАРИ – чудесни загрљај Светог Николе (27 – 30. септембар 2023.)

Једини светитељ коме у имену стоји Угодник, јер је толико Бога волео, да Му је у свему угодио. Свети Никола Божији Угодник!

Чудесним животом својом на земљи заступао је немоћне, не ускративши нескромну помоћ ни по узношењу на небу. Кажу да је његово лице за живота сијало као сунце.

Посебно се сматра заштитником путника, и оних на мору, сиромашних, трговаца, невино осуђених, заступником неудатих девојака, а нарочите деце. Његов лик је постао толико поштован у хришћанским земљама да је постао заштитник не само многих лука, градова, већ и држава. Русија и Грчка га прослављају као заштитника својих држава, Москва и Амстердам заштитником града, а сваки други храм у Русији је посвећен овом светитељу.

Највољенији са ове друге, наше стране Јадрана, толико да би Никољдан могао да постане српски државни празик, јер га цела Србија слави- пола колачара, а пола оних који иду на славу.

Зато вас и водимо на ово јединствено путовање у загрљај Светог Николе, у његов град Бари, који дубоко у земљи чува мошти овог Светитеља које и дан данас точе миро; у згрљај који обнавља давно успостављену везу Светитеља са Светим Краљем Стефаном Дечанским.

Програм је специјално примпремљен за присуствовање Литургији у базилици Светог Николе, а успут смо припремили и излете до најлепших и најстаријих градова под УНЕСКО заштитом све познатије италијанске регије Апулије.

27.09.2023. Трансфер из Краљева (02.00) преко Чачка и Београда до Будимпеште. Полазак око поднева из Будимпеште директним летом до Барија. Смештај  у компелексу Руког дома за ходочаснике, који је изградио Цар Николај Други Романов. Смештај је предвиђен у вишекреветним собама (посебно жене, посебно мушкарци) са заједничким купатилом (постоји могућност доплате за једнокреветне собе са засебним купатилом). Након смешаја обилазак Базилике Светог Николе, старог дела Барија, кеја.

28.09.2023. Присуствовање Литургији у базилици Светог Николе која се само четврком служи за православне (једини дан који су католици оставили за службу за православне ходачснике). Факултативни доручак и кафа у граду. Око 14 часова полазак за оближњи градић Алберобело који је познат по древном градитељству: кућама од кречњака, грађеним без употребе малтера, са крововима конусног облика (тзв. трули). Овај начин грађења води порекло још из праисторијског доба и стога је уврштен на списак светске баштине УНЕСКОа.

29.09.2023. Доручак у смештају. Обилазак града Матера. Стари део Матере је захваљуући веома древном градитељству уврштен на списак светске баштине УНЕСКОа. За ово градитељство се сматра да је истоветно оном из времена касне праисторије. Град је уклесан у странице клисуре, а мештани су искористили сваки део како би направили лавиринте, црквице, степеништа и тргове. У граду је сниман филм Страдање Исусово.

30.09.2023. Доручак у смештају. У преподневним часовима повратак за Будимпешту.

О ценовним условима и осталим детаљима  ускоро опширније!

Цена ходочашћа

400 евра (без скривених трошкова)

Аражман обухвата

 • Авиопревоз на релацији Будимпешта – Бари – Будимпешта са ирском компанијом Ryanair,
 • пртљаг укључен у цену аранжмана 1 мали ранац/торба (40cm x 20cm x 25cm), 
 • превоз возом од аеродрома до главне железничке станице, трансфер до смештаја
 • 3 ноћења у компелексу Руског дома за ходочаснике, који је изградио Цар Николај Други Романов (у вишекреветним собама (посебно жене, посебно мушкарци) са заједничким купатилом (постоји могућност доплате за једнокреветне собе са засебним купатилом),
 • трошкове једнодневног излета до Алберобела,
 • трошкове једнодневног излета до Матере,
 • трансфер путника из Краљева и Чачка до Будимпеште,
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања 

Аражман не обухвата

 • индивидуалне трошкове путника и трошкове који нису обухваћени датим програмом,
 • обавезно међународно путно здравствено осигурање,
 • доплата за већи кабински или багажни пртљаг по ценовнику авиокомпаније, (Priority & 2 Cabin Bags, Board first, 10kg Cabin Bag and 1 Small Bag)

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 15 уплата,
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка,
 • За путовање важе Општи услови путовања,
 • Агенција задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.