САНКТ ПЕТЕРБУРГ – ДАН ПОБЕДЕ

Добродошли у Санкт-Петербург – најлепши град на свету!

Град у коме се река Нева улива у Балтичко море, град са 600 мостова, 300 музеја, 70 позоришта.

Невски проспект – срце Санкт-Петербурга, главна и најдужа улица, дуга 5км, која је добила име по Светом Александру Невском, у којој се налази и манастирски комплекс – Лавра Александра Невског. У њој се такође налази и Казански храм, црква посвећена Пресветој Богородици Казањској. У Невском проспекту се налазе најлуксузнији хотели града.

Централни градски трг – Палата на којем се налази споменик Александра I. Споменик је посвећен победи Руса над Французима, висок је 50м и спада у највише светске споменике посвећене владарима.

Смоленско гробље, са капелицом посвећеној Светој Ксенији. Смоленско гробље налази се у западном делу Петрограда, на Василијевском острву. Многа чуда се догађају онима који се овде помоле Светој Ксенији. Блажена светитељка је живела у 18. веку, свој живот је предала Христу. Драстичну промену свог живота доживела је као 26-огодишњакиња када јој је преминуо вољени супруг. Сво своје имање којег је наследила од покојног мужа разделила је сиромашнима и наставила је да живи јуродивим животом. У наставку свог живота, помагала је сиромашне и многе верне хришћане, који су примећивали да, ако би јој помогли, да би их Бог вишеструко наградио, а ако би она некоме нешто дала или помогла, то би увек значило да ту особу очекује велики благослов.

Бронзани коњаник – статуа оснивача града Петра Великог, која се налази на великој стени, исклесаној у облику морског таласа, коју је из једног комада донет, захваљујући његовој жени царици Катарини.

 

Музеј Ермитаж – један од највећих музеја на свету. Садржи 3 милиона историјских артефакта и уметничких предмета.

Зимски дворац – припада комплексу музеја Ермитаж, резиденција руских царева 18-20.века и броји преко 1.000 спаваћих соба.

Петропавловска тврђава – саграђена почетком 18.века и под заштитом је UNESCO. У оквиру тврђаве налази се 6 мањих музеја.

Петерхоф – летња царска резиденција, од 1918.године проглашен музејом. Налази се 20км од града и под заштитом је UNESCO. У њему обилују  прелепе велелепне фонтане, од којих се истичу „Самсон и лав“ и највећа фонтана на свету – „Велика каскада“.

ПРОГРАМ ПУТОВАЊА:

  1. дан 06.05. (петак) Краљево– Београд – Санкт-Петербург

Полазак групе испред Духовног центра СВ Николај Велимировић у Краљеву у Карађорђевој 3 у раним јутарњим сатима и долазак два сата пре полетања на аеродром “Никола Тесла” у Београду. Лет авио компаније …  у 06:05часова (лет ЈУ 650). Долазак на петроградски аеродром у 10:00 часова. Са аеродрома трансфер до лавре Светог Александра Невског. Смештај. Слободно време. Ноћење.

  1. дан 07.05. (субота) Санкт-Петербург

Литургија у лаври Александра Невског. Доручак. Факултативни програм:  Смоленско гробље – поклоњење Светој Ксенији, панорамско разгледање града аутобусом: Невски проспект, Казањски сабор, Дворски трг, Адмиралитет, Васиљевско острво, Ермитаж, Исакијевска саборна црква, Бронзани коњаник … (без уласка у објекте). Трансфер до лавре. Смештај. Слободно време. Ноћење.

  1. дан 08.05. (недеља) Санкт-Петербург

Литургија у лаври Александра Невског.  Доручак. Факултативни програм: Петропавловска тврђава, историјско језгро града, унутар чијих зидина се налазе Петропавловска саборна црква у којој су сахрањени сви руски императори (почев од Петра I), Историјски музеј Санкт Петербурга, као и чувене тамнице. Ермитаж, обилазак једног од највећих музеја на свету. Слободно време. Ноћење.

  1. дан 09.05. (понедељак) Санкт Петербург – празник Дан победе

Доручак. Величанствена прослава Дана победе у Петрограду. Концерт на Тргу. Празнични ватромет. Ноћење.

  1. дан 10.05. (уторак) Санкт Петербург

Доручак. Факултативни програм: Петерхоф – летња царска резиденција Петра Великог. Ноћни Санкт Петербург и подизање мостова. Ноћење.

  1. дан 11.05 (среда) Кронштат

Доручак. Факултативни програм: Посета меморијалној соби Светог Јована Кронштатског, Никољска поморска црква, разгледање града.

  1. дан 12.05 (четвртак) Санкт Петербург – Београд

Доручак. Слободно време. Трансфер до аеродрома. Лет авио компаније Аир Сербиа за Београд у 21:35 часова (лет ЈУ 675).

Долазак у Београд у 23:25 часова.