Ходочашће Метохијом-Јереминдан

Добро дошли на још једно путовање Метохијом. Овога пута вас уз незаобилазне Дечани и Пећку Патријаршију водимо и у Гораждевац на литије. 

Петак 13.05.2022.

– полазак у поноћ из Београда /02.20 из Чачка / 03:00 сати из Краљева
 
Субота 14.05.2022.
-Литиргија и литије у Гораждевцу, послужење
-14 сати полазак за Велику Хочу и Ораховац, обилазак
– вечера и ноћење у Вечикој Хочи
 
Недеља 15.05.2022.
-06:00 полазак за Високе Дечане 
-08:00 литургија у Дечанима, послужење
-13:00 Пећка Патријаршија
-17:00 Манастир Бањска
-19:00 повратак

Гораждевац, светионик метохијске котлине, налази се недалеко од града Пећи. Први пут се помиње у жичкој повељи 1220.г. Гораждевац је једино српско село које се није селило током свих ратова. Сада у њему живи око 500 становника, што је пет пута мање него пре 1999.г, и после масакра на Бистрици.Окружен Проклетијама, док му леђа чува Шар планина, богат житницама кроз које вијугају бистри потоци.

Древни обичај освештавања поља и воде у метохијском селу Гораждевцу никада није престајао, чак ни онда када су се уместо плодова на пољима убирали остаци граната којима је село обасипано више од 250 пута, чак ни онда када су се уместо зелених ливада крај Бистрице рафалима косила српска деца.

14.мај Јеремијин дан, не сабира само оне рођене крај цркве брвнаре, већ и људе са читавог Космета, а често и госте из централне Србије, Црне горе, Републике српске, све оне жељне радосног прослављања празника. Испред сваке куће вредне мајке раширених руку дочекују литије, износе храну  коју крстоноша осењује часним крстом и благосиља укућане. Житним пољима као пој птица, одјекује песма неуморног народа „Крстоноше, крстоноше Господи помилуј, да пороси ситна киша Господи помилуј, да нам роде житна поља, Господи помилуј“
и тако песмом до сваког заветног стабла у које се урезује крст пред којим се одиграва сцена као она из библијских прича, клечећи народ утања у молитвену тишину слушајући јеванђеље…. и онда граја, стигоше литије до сеоске речице, нестрпљива деца већ закорачила једном ногом у воду, али ипак чекају благослов. Мушко чељаде породице која је преузела колач четри пута зарања у освештану воду својим телом симболизујући крст, читав се народ погружава, ни баке не остају суве, кажу ваља се, за здравље, и заиста се нико не разболи колико год било хладно.
А какав би то празник у Срба био без весеља? Наравно, после воде, углађени у најлепшој гардероби која се купила за тај дан мештани и гости се сабирају у црквеном конаку где се одвија весеље, ништа мање од оног свадбеног, сваку песму прати коло, свако коло закићени музичари… деда руке раширио да покаже како му је срце пуно, зет тазбини наздравља, са свекрвом снајка запевала..
и тако богугодно прослављајући светитеља литије су сачувале Гораждевац.

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања

Напомене

  • Храну понети за све време путовања
  • Молимо да у манастире улазите пристојно одевени, жене би требало да имају сукњу и мараму, а мушкарци дуге панталоне и кошуље дугих рукава
  • Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за
    благослов