ХОДОЧАШЋЕ и ЛЕТОВАЊЕ НА ЕГИНИ У ЈУНУ 21.06-01.07.2023.

Солун, Евија и ЕГИНА

 

            Ово путовање смо замислили као уобичајено ходочашће кроз које ћемо се сусрести са највећим светињама Солуна, Евије и Егине уз петодневни краћи одмор на Егини. 

           

            Не можете отићи у Солун, а не поклонити се моштима његовог домаћина и заштитника, Св. Димитрија Солунског, великомученика из времена почетка 4. века, када је пострадао због исповедања своје вере, не желећи да се одрекне Христа ни по цену мучења и смрти. Његове чудотворне мошти и данас изобилно мироточе, а чудима забележеним молитвеним обраћањем њему нема броја. У Солуну ћемо посетити и друге светиње и српско војничко гробље, Зејтинлик.  

            Ништа мање поштован и од Грка и од странаца није ни Св. Јаков Цаликис, велики подвижник 20. века, уз старца Порфирија и Пајсија, трећи савременик многих који још увек живо сведоче о његовом подвигу, молитвеном заступништву, чудима која је још за живота чинио, изгонећи из људи демоне и оздрављајући и телесно и духовно многе који су му се обратили. Св. Јаков све је чинио у славу Св. Давида и Св. Јована Руса којима се обраћао са великом побожношћу и ватреном вером у њихово заступништво пред Господом.

            О чудима Св. Нектарија већ свакодневно слушамо док овај велики светитељ излива на нас обиље свог заступништва и благодети кроз приче свих оних у болести и невољи који су му се обратили. Чак и ако му не одете са неком молбом и потребом, он ће вам се указати као прослављени од Бога чудотворац и заувек вас везати за ову светињу на чудесној Егини, острву у Саронском заливу, познатом по предивном плаветнилу Егејског мора које га окружује. Егина је имала и значајну историјску улогу, па је тако њено седиште, главни град Егина, једно време био и престоница савремене Грчке. Данас је Егина једно од омиљених излетишта Атињана и острво најбољих пистаћа на свету, а за ходочаснике из целог света уточиште, нада и утеха коју пружа боравак у манастиру Светог Нектарија.

            За ову групу припремили смо могућност продужења боравка на острву, тј. останка у летовалишту Агиа Марина и тако први пут спајамо ходочашће са мањим одмором. Где ћете лепше сабрати утиске са ходочашћа, ако не гледајући у плаветнило мора које окружује Егину.

 

 1. дан

Полазак из Краљева у 22 ч. Путовање кроз Србију, Северну Македонију и Грчку уз краће одморе и граничне формалности.

 1. дан

Долазак у јутарњим часовима у Солун. Обилазак града: Црква Св. Димитрија, Црква Св. Софије, Манастир Св. Теодоре, Митрополијска Црква Св. Григорија Паламе, слободно време, Зејтинлик. Ноћење у Солуну или Паралији.

 1. дан

Полазак рано ујутру ка Глифи одакле полази трајект за Евију. (Трајект иде на два сата и вожња је двадесет минута.) Обилазак манастира Светог Давида Евијског, где се налазе мошти светитеља и гроб Св. Јакова Цаликиса. Свети Давид велики је чудотворац и над његовим светим моштима забележена су бројна исцелења, духовна и телесна. Св. Јаков Цаликис, уз старца Порфирија и Пајсија, један је од светих стараца 20. века, којима су многи Грци и други православни одлазили још за живота на молитве за излечење од болести тела и душе. Св. Јаков Цаликис велики је подвижник и претрпео је бројне нападе демона, који су на сваки начин покушавали да га одврате од његовог молитвеног подвига у обитељи Св. Давида.

Одлазак у Прокопи где је Црква Светог Јована Руса и мошти овог светитеља. Сачувана су сведочанства о његовом јављању у сну људима у униформи српске војске током НАТО агресије 1999. када је позивао да се помогне православној браћи која страдају. У цркви њему посвећеној служио се молебан за наш народ све до престанка агресије. Ноћење у конацима цркве Св. Јована Руса.

 1. дан

Ујутру полазак ка Пиреју. Укрцавање на трајект и вожња до острва Егина. Предах у луци и одлазак до Манастира Свете Катарине где се налазе њене мошти и чудотворна икона Светог Спиридона, која отвара и затвара очи.

Долазак у манастир Свете Тројице (Св.Нектарија). Ову велику светињу подигао је Свети Нектарије када се са својом духовном децом, монахињама повукао на ово острво 27 км удаљено од Атине, изморен већ прогонством и свим недаћама које је претрпео. Обилазак манастира, собе Св. Нектарија, поклоњење моштима и гробу светитеља. Ноћење у манастиру.

 1. Дан

После Литургије, послужење и одлазак у летовалиште Агиа Марина. Смештај у 1/2 и 1/3 апп на бази најма апартмана. Слободно време. Ноћење.

 1. Агиа Марина- слободан дан за одмор, купање, индивидуалне активности. Ноћење.
 2. Агиа Марина- слободан дан за одмор, купање, индивидуалне активности. Ноћење.
 3. Агиа Марина- слободан дан за одмор, купање, индивидуалне активности. Ноћење.(Факултативно излет до места Пердика.)
 4. Агиа Марина- слободан дан за одмор, купање, индивидуалне активности. Ноћење.
 5. Напуштање смештаја до 9 часова. Одлазак до луке, слободно време до трајекта. Након искрцавања у Пиреју, успутно обилазак неког од манастира (или манастир Пантократор или манастир Светог Јефрема у Неа Макри у близини Атине).
 6. Долазак у Србију у раним јутарњим часовима.

 

 

Програм се остварују на минимум 45 пријављених путника.   

 

Цена: 300 евра

Аражман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • путно здравствено осигурање са COVID покрићем
 • смештај на бази 3 ноћења у Солуну/Паралији, манастиру Св. Јована на Евији, манастиру Св. Нектарија на Егини и 5 ноћења у апартманском смештају у Агиа Марини на Егини
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • бродске карте за трајекте

Аражман необухвата

 • Индивидуалне трошкове путника

Општи услови

 • Минимум за реализацију аранжмана је 45 путника.
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман услед недовољног броја пријављених путника, најкасније 5 дана пре планираног поласка.
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ